Vanliga frågor & svar om våra produkter

Nappar

Nappar

Varför ska du alltid köpa en napp som uppfyller standarden EN1400?

Nappar är en känslig produkt eftersom det är något som barnet har i munnen. Det är höga krav för att få tillverka och sälja nappar och för att vara säker på att nappen du köper har genomgått alla säkerhetskontroller ska du titta efter märkningen EN 1400 på förpackningen. Det betyder att den uppfyller kraven i den europeiska säkerhetsstandarden för nappar, vilket bland annat reglerar måtten för sköldens storlek samt ställer krav på att det ska finnas ventilationshål i skölden.

Vilken storlek på napp ska jag använda?

Åldersmarkeringen på förpackningen är en generell hänvisning som du kan använda som riktmärke när du ska välja napp till ditt barn. Barn är olika och val av napp behöver därför göras individuellt. Det är viktigt att tänka på att både sugdel och sköld är lite mindre på nappar av modellen 0-6m än 6m+. Vi rekommenderar att låta nappen växa med ditt barn.

Vad är skillnaden mellan de olika storlekarna på napp?

MAM nappar finns i storlekarna 0-2m, 0-6m, 6-16m och 16-36m. Skillnaden mellan nappen 0-2m och 0-6m är enbart sköldens storlek som är större på modellen 0-6m än 0-2m. Skillnaden mellan modellen 0-6m och 6-16m är att både sugdel och sköld är lite större på 6-16m och skillnaden mellan 6-16m och 16-36m är enbart att sugdelen är lite större på modellen 16-36m, sköldstorleken är däremot densamma.

Vad är skillnaden mellan nappar i silikon och latex?

Silikon är ett transparant och noga testat syntetiskt material som både är lukt- och smakneutralt. Det påverkas inte av saliv eller solljus på samma sätt som latex, men silikon är däremot mindre tåligt mot små barns vassa tänder och kan gå sönder om barnet biter i eller tuggar på det.

Ingen napp är tillverkad för att klara bitande, men om man märker att barnet biter på nappen rekommenderar vi att testa/byta till latexnappar. Latex är ett naturmaterial som är mer elastiskt och slitstarkt mot barns vassa tänder än vad silikon är. Latex har dock, till skillnad från silikon, alltid ett bäst-före-datum.

Oavsett material vilket material man väljer att använda, rekommenderar vi att byta ut sin napp med 1-2 månaders mellanrum för att säkerställa både hygien och säkerhet. Det är även viktigt att ta för vana att alltid provdra och kontrollera att nappen är hel innan man ger nappen till sitt barn.

Nappar från MAM ska man hålla i knoppen – inte i skölden – medan man drar i sugdelen, se gärna instruktionen i våra förpackningar.

Har nappen ett bäst-före-datum?

Silikonnappar från MAM har inget bäst-före-datum då silikon är ett syntetiskt material. Men vi rekommenderar generellt ändå att nappar i silikon bör användas inom fem år från produktionsdatumet som du hittar på förpackningen men även nappens knopp eller sköld.

Latexnappar alltid har ett bäst-före-datum. Latex påverkas/åldras av t.ex. solljus, saliv och tid och latexnappar som passerat bäst-före-datumet eller åldrats vid användning kan bli t.ex. sköra, svullna, klibbiga eller vita i latexen. Vid dessa tecken bör nappen bytas ut. Titta efter bäst-före-datumet som finns på förpackningen vid köp av latexnappar. Om man inte har förpackningen kvar kan man även titta efter tillverkningsdatumet som finns på nappens sköld eller knopp. En latexnapp bör alltid användas inom 2 år från tillverkningsdatumet.

Oavsett material är det viktigt att tänka på att alltid kontrollera och provdra nappen innan du ger den till ditt barn. Vi rekommenderar även att byta ut sina nappar med ca 1-2 månaders mellanrum eller vid minsta tecken på skada för att säkerställa både hygien och säkerhet.

Varför kommer det in vatten i nappens sugdel?

Att det kommer in vatten i sugdelen är inget farligt. Alla MAM nappar uppfyller den europeiska standarden för nappar, EN 1400 och genomgår omfattande kvalitets- och säkerhetskontroller under produktionens gång. I skarven mellan knoppen och skölden finns det ett lufthål som enligt europeisk standard måste det finnas där för att tillåta luften att kunna komma in och ut i sugdelen, som annars skulle bli alldeles stum.

Ibland pyser det när man trycker på sugdelen och vatten/saliv kan ta sig in genom det lilla lufthålet in i sugdelen vid t ex sterilisering av nappen. Detta påverkar inte nappens säkerhet eller funktion. Om man trycker på sugdelen och skakar nappen lite brukar man kunna få ut det mesta av vattnet.

Efter rengöring, låt gärna nappen ligga luftigt medans den torkar så dunstar/torkar kvarvarande vatten normalt inom kort.

Hur ska nappar rengöras/steriliseras?

Innan nappen används för första gången ska den steriliseras i kokande vatten i 5 minuter eller i mikron i MAM steriliseringsbox enligt instruktionerna i bruksanvisningen. Sterilisera sedan dina nappar regelbundet och rengör dem innan varje användning i varmt vatten, utan diskmedel.

Kan nappens sugdel gå sönder?

Även den säkraste nappen blir sliten och behöver bytas ut. Den vanligaste orsaken till att en napp går sönder i sugdelen brukar vara att barn biter på nappen. Silikon är ett syntetiskt material som inte påverkas av saliv eller solljus så som latex, men silikon är däremot lite känsligare för små barns vassa tänder än latex.

Ingen napp är tillverkad för att klara bitande, men vid misstanke om att barnet biter på nappen rekommenderar vi att testa/byta till latexnappar. Latex är ett naturmaterial som är mer elastiskt och slitstarkt de små vassa tänderna än vad silikon är.

Oavsett napp och material är det dock viktigt att alltid provdra och kontrollera nappen innan man ger den till sitt barn. Detta är en rekommendation från alla napptillverkare.

Mitt barn fick in hela nappen i munnen!

Ibland händer det tyvärr att barnet kan få in hela nappen i munnen. Runt 4 månaders ålder börjar barn utforska saker med munnen, speciellt sin egen napp. Det kan då vara skönt att veta att alla MAM nappar uppfyller kraven för den europeiska standarden EN 1400 för nappar. I standarden finns det bland annat krav på att skölden måste vara i en viss storlek för att det ska vara svårt för barn att få in den i munnen.

Det kanske inte är till så stor tröst när det ändå händer, eftersom det potentiellt kan bli en väldigt obehaglig upplevelse för både barn och förälder. Men då kan det också vara skönt att veta att nappen har utformats för att hålla för denna typ av påfrestning, det inte går att svälja nappen och att alla våra nappar har stora lufthål i skölden för att det inte ska vara någon risk att barnet inte får tillräckligt med luft. Det viktigaste i den här situationen är att försöka förbli lugn och så försiktigt som möjligt försöka ta ut nappen ur munnen.

Om detta har inträffat rekommenderar vi att ni försöker byta till en nappmodell med en större sköld för att minska risken för att det händer igen.

Hur ofta bör jag byta napp?

Även den säkraste nappen blir sliten och behöver bytas ut. Det är därför så viktigt att byta ut nappen efter 1-2 månader eller tidigare om man upptäcker minsta skada på nappen. Det får inte finnas hål, bit- eller rivmärken på sugdelen då det är slitage som ger upphov till försvagning av sugdelens hållbarhet.
En skadad sugdel är en stor säkerhetsrisk. Därför är rekommendationen från alla napptillverkare att alltid kontrollera och provdra nappen innan du ger den till ditt barn. När det gäller nappar från MAM ska man hålla i knoppen – inte i skölden – medan man drar i sugdelen. Se också instruktion i våra förpackningar.

Var kan jag beställa MAM namnnappar?

MAM Individual finns att beställa i storlekarna 0-6m och 6-36m i vår internationella webshop Mambaby.com. Se gärna: www.mambaby.com

Mitt barn biter på nappens knopp och har fått i sig färgen från motivet, är det farligt?

Trycket och färgämnena som MAM har till sina produkter uppfyller de säkerhetsstandarder som finns för produkter som kan komma i kontakt med mat.
Vi rekommenderar dock att inte låta ditt barn bita på knoppen även om färgen är helt ofarlig. Självklart kan det ibland gå snabbt i svängarna mellan tröst och lek, men när en napp börjar användas mer till lek än till tröst rekommenderar vi att begränsa barnets användande av nappen och ha en bitleksak eller annan leksak tillgänglig i utbyte.

Nappflaskor

Nappflaskor

Hur rengör jag mina MAM nappflaskor?

När ditt barn avslutat sin matstund bör du hälla ut den bröstmjölk, bröstmjölksersättning eller välling som finns kvar i flaskan. Spola flaskan rent med kallt vatten, det gör att bröstmjölk, bröstmjölksersättning och välling lättare lossnar från flaskans insida. Diska sedan flaskan antingen med milt diskmedel och ljummet vatten eller i diskmaskin. Alla MAMs nappflaskor och dinappar kan diskas i diskmaskin (upptill 65 grader).

Varför ska man inte hälla kokande vatten i nappflaskan?

Anledningen till att man inte bör hälla kokande vatten i sin flaska är på grund av risken för att bränna sig. Det finns också en risk att det bildas ett övertryck i flaskan om man sätter på dinappen på en flaska med mycket hett vatten som kan få den heta vätskan att spruta ur dinappen eller få nappflaskans delar att gå isär.
Kom ihåg att alltid kontrollera vätskans temperatur innan du ger det till ditt barn.

Vilken storlek på dinapp ska jag använda?

Åldersrekommendationerna på förpackningarna är generella riktlinjer som kan använda som riktmärke när du ska välja dinapp till ditt barn. Utgå gärna från vilken vätska barnet ska dricka ur flaskan samt barnets ålder.

De generella rekommendationerna är:
* MAM Teat 1 är för bröstmjölk (ev. ersättning för de minsta) med långsamt flöde
* MAM Teat 2 passar för bröstmjölk, modersmjölksersättning och vatten med något snabbare flöde
* MAM Teat 3 passar för modersmjölksersättning och välling med ett ganska snabbt flöde
* MAM Teat X passar för välling och fullkornsvälling med extra snabbt flöde

Vi rekommenderar att pröva sig fram och se vad som fungerar bäst för er. Det är dock bra att tänka på att det alltid är bättre att en måltid tar lite längre tid än att den går för snabbt.

Hur ofta bör man byta dinapp?

Vi rekommenderar att byta ut dinappen regelbundet. Kontrollera alltid dinappen innan användning och byta ut produkten vid tecken på skada eller slitage.
MAM dinappar finns att köpa separat i 2-pack på de flesta matbutiker och apotek.

Måttet på min MAM-flaska verkar inte stämma?

Alla MAM produkter genomgår omfattande kvalitets- och säkerhetskontroller under produktionens gång och felaktiga produkter ska inte komma igenom dessa kontroller. MAM har ett volymmått på sina flaskor som testas mot en europeisk standard för nappflaskor som heter EN 14 350. När det gäller gradering av volymmåttet är det en differens på 5 % som är godkänd enligt standarden, även om vi alltid strävar efter att ha ett så exakt mått som möjligt.

Har ni en hushållsvåg hemma? Det bästa sättet att kontrollera volymmåttet på sina flaskor är att testa väga upp vattnet med hjälp av en hushållsvåg. Om ni inte har tillgång till en hushållsvåg, testa gärna att mäta upp vätska i flaskorna med två olika decilitermått för att se om det skiljer sig något.

Vår erfarenhet av volymmått är att det kan vara lite knepigt att få till det helt korrekt med ett decilitermått, då volymmåttet ibland kan skilja en hel del mellan olika decilitermått. Vid uppmätning med decilitermått är det viktigt att fylla upp hela decilitermåttet med vätska, enda upp till kanten. När man sedan läser av volymen på flaskan är det även viktigt att flaskan står på ett plant underlag och att man läser av volymen från sidan.

Gör gärna denna kontroll och om dina flaskor är mer än 5% felaktiga så är vi självklart väldigt måna om att få möjlighet att undersöka dem närmare. Vänligen kontakta oss då på konsumentkontakt@bambino-mam.se så hjälper vi dig.

Min flaska läcker mellan dinappen och skruvringen!

Den vanligaste anledningen till att flaskan börjar läcka mellan skruvringen och dinappen är att är att den lilla silikonventilen vid dinappens bas har gått sönder vid t.ex. diskning. Ventilen är i mycket tunn silikon och finns där för att minska risken för att dinappen ska dra ihop sig under matstunden.

För att kontrollera den lilla silikonventilen kan du försiktigt dra tummen över ventilen. Det ska finnas en rak liten skåra i bubblan, men om den t.ex. har börjat spricka så är det vanligtvis källan till läckaget.

Vi rekommenderar att alltid kontrollera dinappen innan användning och att byta ut sina dinappar regelbundet eller vid minsta tecken på skada/slitaget. Dinappar finns att köpa separat i 2-pack på de flesta matbutiker och apotek

Övriga produkter

Övriga produkter

Min MAM Bröstpump har ”tappat trycket”

Den vanligaste orsaken till att MAM Bröstpump tappar vakuum är att den lilla silikonventilen inuti pumpen (som sticker ner i flaskan) har blivit skadad. För att fylla sin funktion måste denna lilla silikonventil vara i väldigt tunn silikon. Det är därför viktigt att tänka på att vara lite extra varsam vid rengöring av denna då det annars är lätt hänt att den skadas.

Om du kontrollerat denna silikonventil och den är hel kan det även vara bra att säkerställa att bottenventilen i flaskan är hel och ordentligt tilltryckt.

Finner du inget fel är du självklart välkommen att kontakta oss på konsumentkontakt@bambino-mam.se så hjälper vi dig.

Hur rengör jag MAM Clip?

Rengör ditt MAM Clip i varmt vatten och med ett milt diskmedel. Var noga med att skölja väl. MAM Clip tål inte att steriliseras.

Kan man sterilisera MAM vätskefyllda bitringar?

MAM vätskefyllda bitringar tål dessvärre inte att steriliseras. Det finns inget farligt i produkten, men det som kan hända är att plasten i den vätskefyllda delen kan smälta eller bli skör. För rengöring rekommenderar vi att diska bitringen med varmt vatten och milt diskmedel eller i diskmaskinens övre korg i max 65° C.

Hur kyler man bitringarna MAM Mini Cooler & Clip och MAM Cooler bäst?

Bitringar med vätskefylld del ska bara kylas i kylen, inte frysas – då det annars blir för kallt för det lilla barnets mun. Tanken är inte att vätskan ska frysa utan bara bli kall. Kyl gärna i kylskåp ca en timme innan användning för optimal effekt.

Vad innehåller vätskan i MAM vätskefyllda bitringar?

Vätskan i MAM bitringar är destillerat vatten och helt ofarligt. Vattenfyllningen kontrolleras regelbundet.

Varför är Bambino Starter Spoon & Fork vinklade?

Bambinos barnbestick är ergonomiskt utformade för att underlätta för små barn som vill lära sig äta själva. De är anpassade för högerhänta. Oftast är det så att små barn använder båda händerna lika mycket. Besticken måste användas med skeden i höger hand och gaffeln i vänster hand för att vara användbara.

Hur fungerar Bambino Squeezy spoon?

Skeden skruvas direkt på klämpåsen. När du sedan klämmer på påsen kommer purén ut på skedbladet. Bambino Squeezy spoon passar de flesta klämpåsarna på marknaden.

Övriga frågor

Övriga frågor

Är MAM-produkter fria från BPA, BPS och Ftalater?

Alla produkter samt förpackningar från MAM är helt fria från Bisfenol A (BPA), Bisfenol S (BPS) och Ftalater.

Jag är inte nöjd

Om du har synpunkter på någonting som rör våra produkter, en fråga eller en reklamation, så uppskattar vi om du hör av dig till oss.

Ta kontakt med vår konsumentkontakt så hjälper vi dig gärna.
Telefon: 08-545 180 70 eller e-post: konsumentkontakt@bambino-mam.se

Var hittar jag produkten?

Ta gärna kontakt med vår konsumentkontakt så hjälper vi dig.

Telefon: 08-545 180 70 eller e-post: konsumentkontakt@bambino-mam.se

Har ni reservdelar till era produkter?

Ja, vissa utvalda delar finns att köpa som reservdel i vår webbshop. Klicka HÄR för att komma till webbshoppen.